Initiatief: zelfregie comfortabele woonomgeving Vreewijk: Toine de Caluwé en Piet Breebaart

Piet Breebaart en Toine de Caluwé hebben in overleg met het bestuur van de wijkvereniging het initiatief genomen in kaart te brengen wat er allemaal moet gebeuren om het perspectief van een comfortabele woonomgeving voor senioren in de Vreewijk dichterbij te brengen.

De overheid gaat minder in de woon- en zorgkosten bijdragen. Daarom zullen er minder verzorgingsflats gebouwd worden. Bestaande voorzieningen zullen gesloopt of gerenoveerd worden en in capaciteit gehalveerd. Zo ook ons eigen Groenhoven; waar bovendien straks intramuraal alleen intensieve verpleeghulp zal worden aangeboden. Buurtzorg en thuiszorg – professioneel en/ of als mantelzorg – en extramurale verpleging komen daarvoor in de plaats.

Zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving op jezelf blijven wonen. We hebben buurtgenoot Rudy Westendorp horen zeggen dat dat een belangrijke bijdrage aan vitaal oud worden kan zijn. Zelfregie, eigen initiatief, sociale netwerken zijn daarbij telkens terugkerende trefwoorden. Eerste verkennende gesprekken in de buurt leren dat na decennialange anonieme overheidsbemoeienis mensen het wel een beetje verleerd zijn om een beroep op elkaar te doen of spontane hulp te accepteren. Maar participeren kun je leren, en leren kun je faciliteren.

Vreewijk heeft onlangs de status van monumentaal stadsgezicht gekregen. Een cadeau voor ieder die op een blijvend mooie externe woonomgeving gesteld is. Maar wat zijn de gevolgen voor hen voor wie de 3-tot 4-hoog gestapelde – te – royale woonruimte gaandeweg een probleem gaat worden. Wat te doen met te grote en dure huizen op een lastige woningmarkt. We weten dat er – nog stille – woonwensen zijn: verbouwen, splitsen, binnen de buurt verhuizen. Fixerende bestemmingsplannen kunnen dan gemakkelijk haaks staan op voor de toekomst gewenste flexibiliteit binnen een monumentaal kader.

En of en op welke manier de plannen aan de Sterrenwachtlaan en van Groenhoven  een bijdrage gaan leveren aan de gewenste mobiliteit binnen de wijk is evenmin bekend.

Wij willen op handen zijnde ontwikkelingen niet op zijn beloop te laten, maar ervoor te zorgen dat we als buurt partner in problem and solutions worden. Vandaar ons initiatief.

Wij hebben inmiddels eerste contacten gelegd met Groenhoven/Topaz , met de directie Vastgoed van de Universiteit, met diverse afdelingen van de Gemeente en met de wijkvereniging van de Pieterswijk. Ook zijn er eerste gesprekken gevoerd met een groep uit de Professoren-en Burgermeesterswijk, waar soortgelijke vragen spelen. Zij al een stap verder en hebben inmiddels een wijkkompas uitgegeven, waarin informatie is verzameld over alle mogelijke diensten die in de wijk kunnen worden geleverd met name gericht op ouderen.

Om van meet af aan alle aspecten goed onder ogen te zien willen wij de initiatiefgroep uitbreiden tot 4 á 5 mensen, van verschillende discipline.

Piet Breebaart heeft verstand van bouwen, wonen en bewonersparticipatie, Toine de Caluwé heeft veel ervaring in het bij elkaar brengen van meerdere disciplines bij ingrijpende strategische transities.

We zoeken versterking in de gezondheids/zorg/verplegings hoek, in de financieel/economische discipline en op het terrein van overheidsbeleid en  politieke beïnvloeding.

Ons staat voor ogen een werkplan te ontwikkelen en dat nog voor de zomer in de buurt aan de orde te stellen. De volgende fase kan dan zijn een actieplan met een groep van zonodig gedeeltelijk andere samenstelling.

We denken met 5 tot 7 bijeenkomsten van een paar uur een heel eind te komen.

Op Witte Singel 64 is er een werkplek beschikbaar.

Voel je je aangesproken, laat ons dat weten per mail of telefoon, dan nemen wij contact op.

Wij zijn bereikbaar:

Toine de Caluwé: toinedecaluwe@xs4all.nl, 0611920826

Piet Breebaaart: pietbreebaart@gmail.com, 0653129232

VanDerKlaauw
Foto: http://www.flickr.com/photos/govert1970/8752668088/

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nieuws

Plaats een reactie